Ervaringsverhalen

Moeder & Dochter

In contact komen met Neutraal Ouderschap bracht me allereerst erkenning. Iets wat ontzettend belangrijk is in de verwerking van alles wat ik en mijn dochter hadden meegemaakt en nog meemaken. Vervolgens heeft de coaching van Neutraal Ouderschap mij regie gegeven en het gevoel weer dingen zelf in de hand te hebben. Ik heb geleerd hoe ik mijn dochter kan sterken in het contact met haar mishandelende vader. Het systeem beschermt haar niet, maar zij doet het wel om zichzelf te beschermen. Als ik niet in contact was gekomen met Neutraal Ouderschap dan was mijn dochter misschien wel uit huis geplaatst. Daar is wel mee gedreigd. Juist ook bij mij vandaan, de beschermende ouder. Hij verandert niet en de situatie met mijn ex is eigenlijk onveranderd, maar onze dochter is een sterke meid geworden die heel goed haar grenzen aan kan geven en loyaal is aan zichzelf. Net als ik.

Vader, zoon & dochter

Omdat je eerst echt niet weet wat je meemaakt en ik echt radeloos was, ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik neutraal ouderschap tegen. Ik ben toen eerst een paar keer naar een bijeenkomst geweest en je herkent echt alle verhalen. Mijn ex  doet precies hetzelfde als al die anderen. Ze leggen uit wat je voor je kinderen kunt betekenen. Ik zie nu ook wel dat mijn ex niet kan veranderen en dat helpt  mij om neutraal te  blijven en het beste te doen voor onze kinderen. Ik begrijp nu wat er gebeurt en ik weet wat ik zelf kan doen. Ik krijg nu meer hulp, omdat zijn moeder mijn zoon sinds een half jaar bij mij weg houdt en het ook steeds slechter met hem gaat op school. Het blijft enorm frustrerend dat verder niemand wat voor mijn zoon schijnt te kunnen doen. Ik ben bij de politie geweest, school begrijpt het niet, de GGZ weet niet wat ze kunnen doen en ik ben met neutraal ouderschap bij Jeugdzorg geweest en die begrijpen het wel,  maar iedereen blijft zeggen dat wij het als ouders zelf moeten oplossen. En dat gaat dus niet en zeker niet nu ze ook nog lak heeft aan de beslissing van de rechter. De volgende rechtszaak zit er al weer aan te komen. Ik moet het zelf betalen, zij niet en kan maar blijven procederen. Neutraal ouderschap steunt mij al langer en daarom wordt het steeds duidelijker wat er gebeurt  Ze kunnen nu ook een stuk naar de rechtbank sturen. Ik zou anders geen poot hebben om op te staan met al dat gemanipuleer en het moet gewoon stoppen. Je wordt gewoon gek gemaakt. Mijn coach heeft heel wat van mijn frustraties moeten aan horen, maar ze heeft me altijd weer op het rechte spoor gekregen. Dat kan ik wel zo’n beetje dromen. Het gaat niet om jou, het gaat om de kinderen, gebruik je gezonde verstand. Als eerst mijn zoon nu maar hulp krijgt. Wordt vervolgd.

Dochter 13 jaar

De tijd bij mijn vader is onveilig, heftig en onvoorspelbaar. Bij hem kan ik niet mezelf zijn. De buitenwereld begrijpt mij niet. Voor hen lijkt hij een aardige man. Zodra ik alleen met mijn zusje ben, veranderd hij in een monster. De coach van mijn moeder is de eerste persoon die mij écht begrijpt. Bijna niet te geloven. Ik ben dus NIET gek! Door haar leer ik hoe ik trouw kan blijven aan mezelf  wanneer ik bij mijn vader ben. Ook leert ze mij hoe ik het daar zo goed mogelijk vol kan houden (overleef).

Dochter 12 jaar

Zij is mijn held! Ze komt met mijn moeder praten. Soms vraagt ze hoe het met mij gaat. Dan vertel ik over de tijd dat ik bij mijn vader ben en wat ik spannend vind. Zij leert mij hoe ik de tijd bij mijn vader het beste kan benutten. Met haar hulp is het nu wel te doen. Niemand gelooft mij en zonder haar was ik niet wie ik nu ben. Sterk en trouw aan wat IK wil.

Advocaat

Ik ben advocaat. 75% van mijn werk heeft met kinderen te maken en dus ook met ouders. Het is fantastisch werk, maar geregeld ook zwaar. Er zijn vast ouders die ook goed scheiden, maar de cijfers over het aantal vechtscheidingen liegen er niet om. Het gaat gepaard met veel emoties en soms als ik thuis kom en mijn eigen kinderen mij in de armen vliegen, dan moet ik geregeld mijn best doen geen traan te laten. Ambtshalve krijg ik soms te horen te emotioneel bij kinderen betrokken te zijn. Als advocaat word ik natuurlijk altijd door de ouders betrokken als er echt iets aan de hand is. In de trajecten, die inmiddels omgedoopt zijn tot complexe scheidingen, kan het jaren duren voordat er een oplossing komt voor de kinderen. Met al die organisaties die zijn betrokken, de Kinderrechter, de bijzondere Curator, de Kinderpsycholoog, de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, de Minister zou dat toch anders moeten kunnen? Altijd hoopte ik op het ontstaan van een netwerk van professionals, ouders en organisaties die wel snappen wat er feitelijk maar al te vaak  aan de hand is met één of met beide ouders en dan ook het belang van het kind op 1,2,3 en 4 hebben staan. Een jaar of twee geleden heb ik kennis mogen maken met Neutraal Ouderschap en het werkt. Inmiddels worden dan ook verschillende cliënten van mij, ook op mijn advies, door deze organisatie begeleid. De manier – en insteek – van communicatie komt voor 100% overeen met hoe ik ouders adviseer om te communiceren. Elke keer als ouders dankzij Neutraal Ouderschap bij mij komen met een schrijven of een beschrijving van een omgangsmoment en hoe zij dat hebben aangepakt, juich ik. Het is een no-nonsense aanpak, waarbij niet de ouders centraal staan, maar het kind en het kind alleen.

Ik wens iedereen die zich op de een of andere manier aangesproken voelt, het inzicht toe en wil ik adviseren  een kijkje te nemen in keuken van Neutraal Ouderschap.

 

 

0